Több ezer ember tüntetett a Vencel téren a Varsói Szerződés tagállamainak 1968-as csehszlovákiai beavatkozásának évfordulóján a kommunista rendszer ellen Prága, 1989. augusztus 21-én.

A tüntetés délután öt órakor kezdődött. A tömeg először tapsolni kezdett, majd többször is elénekelte a himnuszt. Volt, aki Dubceket, az 1968-ban leváltott első titkárt éltették.
A tüntetésen jelen lévő rendőrök a Fidesz néhány tagja által kibontott transzparenst “Mi virággal jöttünk, nem harckocsival” széttépték.
Kerényi György, a Munkás Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség küldötteként az 1968-as prágai tavasz leverésének emléknapjára a magyarok szolidaritásáról biztosította a tüntetőket.
Kerényi György Deutsch Tamásnak, a Fidesz küldöttének a vállán ülve felolvasott egy üzenetet is, amelyben a magyarok nevében bocsánatot kért a 68-as bevonulás miatt.
A hatóságok távozásra szólították fel a tüntetőket, akik ennek nem tettek eleget és többször is elénekelték a csehszlovák himnuszt, miközben folyamatosan vittek el a tömegből tüntetőket. Összesen 376 embert vettek őrizetbe, köztük kilenc magyar állampolgárt.
Este 10 órától már a rohamrendőröké volt a tér. A képet a hotelszobám ablakából készítettem. Bár délután mindenkit kilakoltattak a hotelből, nekem úgy sikerült, hosszas vita után maradnom, hogy én, rutinosan, már előre kifizettem a szoba árát és ragaszkodtam a szobához.
A tüntetés másnapján, egy Vencel téri ruhabolt kirakatában – a plakát az 1944-es szlovák nemzeti felkelés évfordulójára hívja fel a figyelmet.